Voor
Na
voor
Na
Voor
Na
voor
Na
Voor
Na
Voor
Na
Voor
Na
Voor
Na

Houtrot Herstel

Wat is houtrot?

Houtrot is een schimmel die met behulp van enzymen de houtcelwand aantast en daardoor de sterkte van hout aanzienlijk vermindert. De groei van deze schimmel kan alleen plaatsvinden als de omgevingsfactoren aan 4 kenmerken voldoen (voedingsbodem, zuurstof, vocht >20%, temperatuur 5º – 40º C). Het duurzaam preventief behandelen van geveltimmerwerk is het elimineren van 1 van deze kenmerken.

Houtrot ontstaat bij een houtvochtgehalte boven de 20%, dit vocht komt in de constructie door bouwkundige gebreken of achterstallig onderhoud. Als het wordt geconstateerd dient het ook zorgvuldig te worden aangepakt. Alleen het aangetaste hout wegkappen en opvullen biedt niet de oplossing. Zeker indien u verdergaande houtaantasting wilt voorkomen en het onderhoud van geveltimmerwerk beheersbaar wilt maken. Vaak zijn houtrotschades een probleem in een beperkte gedeelte van de constructie, het volledig vervangen van de constructie is dan erg ingrijpend, esthetisch niet fraai en onbetaalbaar.

Houtrot wordt door ons aangepakt middels een twee componenten epoxyhars. Eerst wordt alle houtrot verwijderd waarna een impregneermiddel word aangebracht. Hierna wordt het beschadigde deel met epoxyhars opgevuld en na droging gemodelleerd in de oorspronkelijke staat. Daarna wordt het gedeelte gegrond en afgelakt zodat van de reparatie niets meer te zien is.